8 Şubat 2015 Pazar

ZamanAsimi.org Sitesi Kullanıcı Deneyimi (UX)

Türkiye Bankalar Birliği'nin hizmeti olan, bankalarda uzun süredir işlem görmemiş hesapların kontrol edilebildiği faydalı bir site.  www.zamanasimi.org

Bu site sayesinde uzun süredir hareket görmemiş hesapları sorgulayabiliyor ve unutmuş olduğunuz bir paranız var ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna aktarılmadan tespit etme şansınız oluyor. Ancak tabi biz banka hesaplarına değil, sayfanın kullanışlılığına odaklandık. Çünkü bu sayfa özellikle yaşı orta ve orta üzeri olanları ilgilendiriyor. Haliyle bilgisayar kullanım yetkinliği en temel düzey olan kullanıcılar düşünülerek tasarım yapılmalı.


  1. Zaman aşımı hesap sorgulama alanı sayfanın en başında olması daha uygun olurdu. Çünkü kullanıcıların sayfayı asıl ziyaret amaçları bu sorgulamayı yapmak. Konu hakkındaki duyuru ve detaylar sayfa sonuna da konulabilir çünkü bu bilgilerin ihtiyaç önceliği daha düşük. Mevcut durumda kullanıcı sayfaya girdiğinde sorgu giriş alanının tamamını göremezken sayfa içerisinde arama yapmaya zorlanmış olunuyor.
  2. Sayfanın mobil uyumluluk desteği olması iyi olurdu. Günümüzdeki tablet ve telefon ile girişlerin arttığı düşünülürse bu bir gereklilik de denebilir.
  3. Ad - Soyad bölümüne sayı, nokta, tire vb. girişi koruması mevcut değil. Kullanıcı hatalı giriş riskini azaltmak için bu faydalı olurdu. Örneğin o ile 0 klavyede çok yakın tuşlar ve sık yapılan bir hatadır.
  4. Hücreler arası tab ile geçiş sırasının kontrol edilmesinde fayda var. 'Ad - Soyad' hücresinden sonra 'Resimdeki kodu giriniz' hücresine geçiş yapılabilir. Şu an dördüncü hamlede ilgili hücreye geçilebiliyor. Bu özellik ile ileri düzey klavye kullanıcıları memnun edilebilirdi.
  5. 'Resimdeki kodu giriniz' hücresi ile kodun gösterildiği resim yan yana veya yakın şekilde konumlandırılabilirdi. Temel düzey bilgisayar kullanıcıların algılamaları açısından bu daha sağlıklı olurdu.
  6. 'Resimdeki kodu giriniz' hücresine giriş yapılması sonrası klavyeden 'Enter' tuşuna basılınca 'Ara' butonunu tetiklemesi de kullanışlılığı arttırabilirdi. Şu anki halinde kullanıcıyı mouse ile 'Ara' tuşuna basmak zorunda bırakıyor.
  7. Sayfa sonundaki mavi çubuk gözden kaçabiliyor. Arama sonuç tablosu satır sayısına göre dinamik çalışan bir şablon tasarımı faydalı olurdu. Şu anki halinde sayfa sonuna kadar inilmemişse ve mavi çubuk görüntülenmiyorsa, çıkan sonuç bilgilerinin sağ tarafa doğru detaylarının görünebileceği gözden kaçabiliyor. Çünkü çubuk görüntülenmediğinde fark edilmiyor.
  8. Sorgu sonucu çıkan liste tabloları genişliğe göre dinamik olabilirdi. Örnekte olduğu gibi Ad - Soyad alanına gereğinden fazla yer ayrılıyor. Halbuki isim boyutuna göre dinamik değişebilen bir alt yapıda olsaydı, aynı ekranda daha fazla bilgi görüntülenebilirdi. 
  9. Banka isimlerinde anlaşılabilir kısaltmalar yapılarak alan tasarrıfı sağlanabilirdi. Örneğin; 'Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.' yerine 'T.C. Ziraat Bankası A.Ş.' olması, hem ekranda alan tasarrufu sağlayacaktır hem de kullanıcının daha rahat okuyup hızlı algılamasını mümkün kılacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder